Category Archives: Architecture

THE ARCHITECTS SUMMERHOUSE

15 July 2016

architecture, summerhouse, denmark, north zealand, traditional, contemporary, contrast, aluminium, glass, stone, wood, Christian Cold, Entasis, character, surroundings, pine, cedar clad, zac monroe, inside out homes, channel 4, uk, tv, living concepts

 

I’m showing you the architects summerhouse today located in sleepy North Zealand, Denmark, and situated amongst beautiful pine trees built by it’s owner Christian Cold with a deliberate ‘split personality’.

On the one hand a simple almost barn-like building, clad in natural untreated cedar oozing warmth, tradition and comfort and on the other hand a sharp aluminium and glass annex with a dramatic roof line and attitude.

It’s a stunning mix and I love how Christian has set this futuristic annex at a right angle so you can appreciate it’s shape and construction from the inside as well as from the large sun deck. To bring these two very different characters together materials on the inside have been kept consistent in neutral shades of black, grey and white to draw the eye outside and take in the beautiful surroundings.

This place also reminds me of Zac Monro’s new programme ‘Inside Out Homes’ on UK’s Channel 4 where he tries to break down the boundaries between inside and outside through innovative design and challenging traditional living concepts. The first episode aired last night and I’m already hooked, just wished they were a bit more transparent about budgets.

 

architecture, summerhouse, denmark, north zealand, traditional, contemporary, contrast, aluminium, glass, stone, wood, Christian Cold, Entasis, character, surroundings, pine, cedar clad, zac monroe, inside out homes, channel 4, uk, tv, living concepts

architecture, summerhouse, denmark, north zealand, traditional, contemporary, contrast, aluminium, glass, stone, wood, Christian Cold, Entasis, character, surroundings, pine, cedar clad, zac monroe, inside out homes, channel 4, uk, tv, living concepts

architecture, summerhouse, denmark, north zealand, traditional, contemporary, contrast, aluminium, glass, stone, wood, Christian Cold, Entasis, character, surroundings, pine, cedar clad, zac monroe, inside out homes, channel 4, uk, tv, living concepts

architecture, summerhouse, denmark, north zealand, traditional, contemporary, contrast, aluminium, glass, stone, wood, Christian Cold, Entasis, character, surroundings, pine, cedar clad, zac monroe, inside out homes, channel 4, uk, tv, living concepts

architecture, summerhouse, denmark, north zealand, traditional, contemporary, contrast, aluminium, glass, stone, wood, Christian Cold, Entasis, character, surroundings, pine, cedar clad, zac monroe, inside out homes, channel 4, uk, tv, living concepts

architecture, summerhouse, denmark, north zealand, traditional, contemporary, contrast, aluminium, glass, stone, wood, Christian Cold, Entasis, character, surroundings, pine, cedar clad, zac monroe, inside out homes, channel 4, uk, tv, living concepts

architecture, summerhouse, denmark, north zealand, traditional, contemporary, contrast, aluminium, glass, stone, wood, Christian Cold, Entasis, character, surroundings, pine, cedar clad, zac monroe, inside out homes, channel 4, uk, tv, living concepts

architecture, summerhouse, denmark, north zealand, traditional, contemporary, contrast, aluminium, glass, stone, wood, Christian Cold, Entasis, character, surroundings, pine, cedar clad, zac monroe, inside out homes, channel 4, uk, tv, living concepts

 
MORE INFORMATION | Christian Cold, Entasis
PHOTOGRAPHY | Karsten Damstedt
 
Follow Stylejuicer with Bloglovin

COURTYARD HOUSE AUSTRALIA

13 June 2016

courtyard house, robson rak, architects, japanese, greenery, calm, minimalist, flow, design, trend, greenery, nature, connection, garden design, australia
 

We moved last weekend and my mind is on unpacking boxes, locating toothbrushes, booking cleaners and baby-sitters which is just so… argh… tedious and boring. So it’s no surprise I am procrastinating and got distracted by this beautiful extended courtyard house in Australia designed by Robson Rak architects.

I love how the architects managed to bring light and greenery into this long and narrow plot wedged in between two large double storey residences. By reconfiguring this 80ies house they’ve added two courtyards which reveal cleverly designed living areas as you move through the space.

The clients love for Japanese architecture comes through in the garden design by Ed Purcey and the inbuilt furniture and seating areas which avoid interrupting the flow as you move through the house. Every room has a strong connection with nature; even the cellar where a low window looks out to the courtyard whilst also limiting sun exposure to the wine.

This calm minimalist space is pretty much the exact opposite to the chaos and boxes that surround me at the moment. #wishmeluck

 

courtyard house, robson rak, architects, japanese, greenery, calm, minimalist, flow, design, trend, greenery, nature, connection, garden design, australia

courtyard house, robson rak, architects, japanese, greenery, calm, minimalist, flow, design, trend, greenery, nature, connection, garden design, australia

courtyard house, robson rak, architects, japanese, greenery, calm, minimalist, flow, design, trend, greenery, nature, connection, garden design, australia

courtyard house, robson rak, architects, japanese, greenery, calm, minimalist, flow, design, trend, greenery, nature, connection, garden design, australia

courtyard house, robson rak, architects, japanese, greenery, calm, minimalist, flow, design, trend, greenery, nature, connection, garden design, australia

courtyard house, robson rak, architects, japanese, greenery, calm, minimalist, flow, design, trend, greenery, nature, connection, garden design, australia

courtyard house, robson rak, architects, japanese, greenery, calm, minimalist, flow, design, trend, greenery, nature, connection, garden design, australia

 

 
ARCHITECTS & PHOTOGRAPHY | Robson Rak with thanks
 
Follow Stylejuicer with Bloglovin

SEASHORE LIBRARY BY VECTOR ARCHITECTS

29 March 2016

seashore library, vector architects, china, concrete, board-lines framework, grain texture, public library, meditation space, vistas, stimulate, calm the mind, slow living, style, trend, austerity
 

I’ve just about come down from the sugar rush during the Easter break and in search of some austerity I came across the Seashore Library by Vector Architects in China.

The monumental concrete structure on a beautiful sandy beach has been cast on-site over a board-lined formwork, leaving behind a wood grain texture, reminiscent of the marks the waves leave behind on the sand.

I was intrigued to find out that it’s a public library as the views from each of the different spaces are simply stunning and I wonder how much reading or research can be achieved when tempted with such an extraordinary scene outside.

The two level building is cleverly divided and even hosts a meditation space at the top with dim lighting to invite contemplation and slim openings that fill the space with the ocean’s sound but don’t distract with large vistas.

I can’t imagine a more peaceful place to calm as well as stimulate your mind.

Namaste!
 

seashore library, vector architects, china, concrete, board-lines framework, grain texture, public library, meditation space, vistas, stimulate, calm the mind, slow living, style, trend, austerity

seashore library, vector architects, china, concrete, board-lines framework, grain texture, public library, meditation space, vistas, stimulate, calm the mind, slow living, style, trend, austerity

seashore library, vector architects, china, concrete, board-lines framework, grain texture, public library, meditation space, vistas, stimulate, calm the mind, slow living, style, trend, austerity

seashore library, vector architects, china, concrete, board-lines framework, grain texture, public library, meditation space, vistas, stimulate, calm the mind, slow living, style, trend, austerity

seashore library, vector architects, china, concrete, board-lines framework, grain texture, public library, meditation space, vistas, stimulate, calm the mind, slow living, style, trend, austerity

seashore library, vector architects, china, concrete, board-lines framework, grain texture, public library, meditation space, vistas, stimulate, calm the mind, slow living, style, trend, austerity

seashore library, vector architects, china, concrete, board-lines framework, grain texture, public library, meditation space, vistas, stimulate, calm the mind, slow living, style, trend, austerity

seashore library, vector architects, china, concrete, board-lines framework, grain texture, public library, meditation space, vistas, stimulate, calm the mind, slow living, style, trend, austerity

seashore library, vector architects, china, concrete, board-lines framework, grain texture, public library, meditation space, vistas, stimulate, calm the mind, slow living, style, trend, austerity

seashore library, vector architects, china, concrete, board-lines framework, grain texture, public library, meditation space, vistas, stimulate, calm the mind, slow living, style, trend, austerity

seashore library, vector architects, china, concrete, board-lines framework, grain texture, public library, meditation space, vistas, stimulate, calm the mind, slow living, style, trend, austerity

seashore library, vector architects, china, concrete, board-lines framework, grain texture, public library, meditation space, vistas, stimulate, calm the mind, slow living, style, trend, austerity

 
MORE INFORMATION | Yatzer
PHOTOGRAPHY | Su Shengliang and Hal Chen at Vector Architects
 
Follow Stylejuicer with Bloglovin

HOUSE MAHER BY TRIBE STUDIO

21 March 2016

architecture, tribe studio, house maher, playful study, volume, light, contrasting brick, smooth plaster, offset ceiling, wow factor, pitched gable, double height, ceiling, style, trend
 
I’m a bit obsessed by architecture at the moment – have been for years actually – and was fascinated when I came across House Maher by Tribe Studio.

This new build for a young family is set in suburban Willoughby, north of Sydney and Tribe Studio describe it eloquently as ‘a playful study in volume and light’.

The description is absolutely spot on when you study the photos more closely. I’m not only drawn to the contrasting brick and smooth plaster but in particular how clever the space has been divided up, keeping it open but still zoned.

I love the double height at the back of the house over the living / dining / cooking area and how the chandelier drops from the very top of the pitched roof through an opening in the ceiling. This offset second ceiling follows the pitched roof line and creates a narrow gallery used as a semi open workspace giving the interior it’s wow factor.

The more I study the photos the more details become apparent, eg the placement of the small window in the work gallery which echoes the large square window in the brick wall giving you views from the gallery into the garden and beyond.

I wish there were more photos and elevations form all sides as I can spot a double pitched gable which you can only see internally – all adding to House Maher’s playful character.

 
architecture, tribe studio, house maher, playful study, volume, light, contrasting brick, smooth plaster, offset ceiling, wow factor, pitched gable, double height, ceiling, style, trend

architecture, tribe studio, house maher, playful study, volume, light, contrasting brick, smooth plaster, offset ceiling, wow factor, pitched gable, double height, ceiling, style, trend

architecture, tribe studio, house maher, playful study, volume, light, contrasting brick, smooth plaster, offset ceiling, wow factor, pitched gable, double height, ceiling, style, trend

architecture, tribe studio, house maher, playful study, volume, light, contrasting brick, smooth plaster, offset ceiling, wow factor, pitched gable, double height, ceiling, style, trend

architecture, tribe studio, house maher, playful study, volume, light, contrasting brick, smooth plaster, offset ceiling, wow factor, pitched gable, double height, ceiling, style, trend

 
MORE INFORMATION | Tribe Studio
PHOTOGRAPHY | Katherine Lu
 
Follow Stylejuicer with Bloglovin

RESTORED MOUNTAIN RETREAT BY SCOTT AND SCOTT

15 February 2016

Restored, Mountain, Retreat, Canada, scott and scott, architects, vancouver, modern rustic, wood, plywood, concrete flooring, industrial, minimal, cabin, steel staircase, marble kitchen sink, trend, style, styling, interior design, decor
 

This restored mountain retreat has been brought into the 21st century by Scott & Scott Architects and ticks all my modern rustic boxes.

Lots of warm wood – from plywood wall dividers to old beams – is tamed by an industrial concrete floor and steel staircase as well as minimal white walls. The simple wooden furniture is covered in fluffy sheep skins and the inbuilt fireplace gives that warm cabin feeling. I love how the light floods through the open steel staircase from the first floor giving it real prominence and drama.

The most stunning feature has to be the kitchen sink though which has been carved out of one single chunky slab of marble. What a feat!
 

Restored, Mountain, Retreat, Canada, scott and scott, architects, vancouver, modern rustic, wood, plywood, concrete flooring, industrial, minimal, cabin, steel staircase, marble kitchen sink, trend, style, styling, interior design, decor

Restored, Mountain, Retreat, Canada, scott and scott, architects, vancouver, modern rustic, wood, plywood, concrete flooring, industrial, minimal, cabin, steel staircase, marble kitchen sink, trend, style, styling, interior design, decor

Restored, Mountain, Retreat, Canada, scott and scott, architects, vancouver, modern rustic, wood, plywood, concrete flooring, industrial, minimal, cabin, steel staircase, marble kitchen sink, trend, style, styling, interior design, decor

Restored, Mountain, Retreat, Canada, scott and scott, architects, vancouver, modern rustic, wood, plywood, concrete flooring, industrial, minimal, cabin, steel staircase, marble kitchen sink, trend, style, styling, interior design, decor

Restored, Mountain, Retreat, Canada, scott and scott, architects, vancouver, modern rustic, wood, plywood, concrete flooring, industrial, minimal, cabin, steel staircase, marble kitchen sink, trend, style, styling, interior design, decor

Restored, Mountain, Retreat, Canada, scott and scott, architects, vancouver, modern rustic, wood, plywood, concrete flooring, industrial, minimal, cabin, steel staircase, marble kitchen sink, trend, style, styling, interior design, decor

Restored, Mountain, Retreat, Canada, scott and scott, architects, vancouver, modern rustic, wood, plywood, concrete flooring, industrial, minimal, cabin, steel staircase, marble kitchen sink, trend, style, styling, interior design, decor

Restored, Mountain, Retreat, Canada, scott and scott, architects, vancouver, modern rustic, wood, plywood, concrete flooring, industrial, minimal, cabin, steel staircase, marble kitchen sink, trend, style, styling, interior design, decor

Restored, Mountain, Retreat, Canada, scott and scott, architects, vancouver, modern rustic, wood, plywood, concrete flooring, industrial, minimal, cabin, steel staircase, marble kitchen sink, trend, style, styling, interior design, decor

 
ARCHITECTS & PHOTOGRAPHY | Scott & Scott
 
Follow Stylejuicer with Bloglovin