Category Archives: Architecture

SPA ANNEX DESIGNED BY PATRICK JOUIN AND SANJIT MANKU

20 February 2017

spa annex, mind, body, soul, relaxing, restful, harmony, nature, pool, french, alsace, pitched roof, exposed beams, untreated materials, discreet, michelin stared restaurant, hotel des berges, architecture, space design, Patrick Jouin, Sanjit Manku

 

Oh this Spa annex had me at hello ‘beams and concrete’. It’s a recent addition to the family run Hôtel des Berges in the Alsace region and designed by Patrick Jouin and Sanjit Manku who previously redesigned the hotel’s Michelin stared restaurant.

To cater for mind, body and soul what better addition could there be to a family run hotel in a picturesque French village with a Michelin stared restaurant than a spa for guests who seek total relaxation in harmony with nature.

The building itself is inspired by the region’s large old barns and the structure is timber frame and concrete with chunky beams and untreated materials being used throughout. I like the deliberate choice of showing the building’s structure rather than concealing it with plasterboard. In particular the pitched roof in the generous five junior suites upstairs where the construction is fully exposed. A trend which I’ve noticed more of recently – see my post on the three mountain huts restaurant in Switzerland.

My favourite bit has to be the pool area though which is just perfectly and discreetly lit by the sunlight flooding in through those wooden slats across the window. What could be more relaxing than watching dispersed sunbeams dance across the water!?

 
spa annex, mind, body, soul, relaxing, restful, harmony, nature, pool, french, alsace, pitched roof, exposed beams, untreated materials, discreet, michelin stared restaurant, hotel des berges, architecture, space design, Patrick Jouin, Sanjit Manku

spa annex, mind, body, soul, relaxing, restful, harmony, nature, pool, french, alsace, pitched roof, exposed beams, untreated materials, discreet, michelin stared restaurant, hotel des berges, architecture, space design, Patrick Jouin, Sanjit Manku

spa annex, mind, body, soul, relaxing, restful, harmony, nature, pool, french, alsace, pitched roof, exposed beams, untreated materials, discreet, michelin stared restaurant, hotel des berges, architecture, space design, Patrick Jouin, Sanjit Manku

spa annex, mind, body, soul, relaxing, restful, harmony, nature, pool, french, alsace, pitched roof, exposed beams, untreated materials, discreet, michelin stared restaurant, hotel des berges, architecture, space design, Patrick Jouin, Sanjit Manku

spa annex, mind, body, soul, relaxing, restful, harmony, nature, pool, french, alsace, pitched roof, exposed beams, untreated materials, discreet, michelin stared restaurant, hotel des berges, architecture, space design, Patrick Jouin, Sanjit Manku

spa annex, mind, body, soul, relaxing, restful, harmony, nature, pool, french, alsace, pitched roof, exposed beams, untreated materials, discreet, michelin stared restaurant, hotel des berges, architecture, space design, Patrick Jouin, Sanjit Manku

spa annex, mind, body, soul, relaxing, restful, harmony, nature, pool, french, alsace, pitched roof, exposed beams, untreated materials, discreet, michelin stared restaurant, hotel des berges, architecture, space design, Patrick Jouin, Sanjit Manku

spa annex, mind, body, soul, relaxing, restful, harmony, nature, pool, french, alsace, pitched roof, exposed beams, untreated materials, discreet, michelin stared restaurant, hotel des berges, architecture, space design, Patrick Jouin, Sanjit Manku

spa annex, mind, body, soul, relaxing, restful, harmony, nature, pool, french, alsace, pitched roof, exposed beams, untreated materials, discreet, michelin stared restaurant, hotel des berges, architecture, space design, Patrick Jouin, Sanjit Manku

spa annex, mind, body, soul, relaxing, restful, harmony, nature, pool, french, alsace, pitched roof, exposed beams, untreated materials, discreet, michelin stared restaurant, hotel des berges, architecture, space design, Patrick Jouin, Sanjit Manku

spa annex, mind, body, soul, relaxing, restful, harmony, nature, pool, french, alsace, pitched roof, exposed beams, untreated materials, discreet, michelin stared restaurant, hotel des berges, architecture, space design, Patrick Jouin, Sanjit Manku

spa annex, mind, body, soul, relaxing, restful, harmony, nature, pool, french, alsace, pitched roof, exposed beams, untreated materials, discreet, michelin stared restaurant, hotel des berges, architecture, space design, Patrick Jouin, Sanjit Manku

 

 
ARCHITECTURE & SPACE DESIGN | Jouin Manku Agencies
MORE INFORMATION | Hôtel des Berges
PHOTOGRAPHY | Nicolas Mathéus with thanks
 
Follow Stylejuicer with Bloglovin

THREE MOUNTAIN HUTS | PETER PILCHER ARCHITECTURE

13 February 2017

swiss, mountain, restaurant, three huts, oberholz, ski resort, peter pilcher, Pavol Mikolajcak, architects, structure, spruce, traditional, textures, construction, concrete, wood, view, scenery

 

Winter has Britain firmly in it’s grip and I’m dreaming of heading off to the mountains with the family for some snow. One place I’d love to explore is the South Tyrolean Dolomites and the Swiss resort of Oberholz where this gorgeous new mountain restaurant has opened up designed by Peter Pichler architects in collaboration with Italian architect Pavol Mikolajcak.

I’m fascinated by the structure of the three large huts facing slightly different mountains with the volumes flowing and connecting into each other. As the architect describes it: “The cantilevering structure grows out of the hill like a fallen tree with three main branches creating a symbiosis with the landscape. At the end of the branches a large glass facade frames the surrounding mountains from the interior of the hut.”

The exposed internal structure in local spruce helps you ‘read’ the buildings’ construction and draws you to the large window at the end of each volume. Somehow it reminds me of inside a whale, looking at it’s rib cage, not that I’ve never been inside a whale [obvs]. The textures and materials use inside are contemporary without compromising on local relevance with the use of spruce and concrete. The wooden chairs too are a modern take on the traditional, curvy Swiss chairs by squaring the backrest off and keeping a cut out to make it easier to move them around, only in this version it’s a lozenge and not a whimsical heart or leaf.

It’s a beautiful project and though I love skiing I wouldn’t be too upset if I had to spend my days in here looking out at the stunning scenery.

 

swiss, mountain, restaurant, three huts, oberholz, ski resort, peter pilcher, Pavol Mikolajcak, architects, structure, spruce, traditional, textures, construction, concrete, wood, view, scenery

swiss, mountain, restaurant, three huts, oberholz, ski resort, peter pilcher, Pavol Mikolajcak, architects, structure, spruce, traditional, textures, construction, concrete, wood, view, scenery

swiss, mountain, restaurant, three huts, oberholz, ski resort, peter pilcher, Pavol Mikolajcak, architects, structure, spruce, traditional, textures, construction, concrete, wood, view, scenery

swiss, mountain, restaurant, three huts, oberholz, ski resort, peter pilcher, Pavol Mikolajcak, architects, structure, spruce, traditional, textures, construction, concrete, wood, view, scenery

swiss, mountain, restaurant, three huts, oberholz, ski resort, peter pilcher, Pavol Mikolajcak, architects, structure, spruce, traditional, textures, construction, concrete, wood, view, scenery

swiss, mountain, restaurant, three huts, oberholz, ski resort, peter pilcher, Pavol Mikolajcak, architects, structure, spruce, traditional, textures, construction, concrete, wood, view, scenery

swiss, mountain, restaurant, three huts, oberholz, ski resort, peter pilcher, Pavol Mikolajcak, architects, structure, spruce, traditional, textures, construction, concrete, wood, view, scenery

swiss, mountain, restaurant, three huts, oberholz, ski resort, peter pilcher, Pavol Mikolajcak, architects, structure, spruce, traditional, textures, construction, concrete, wood, view, scenery

 

 

MORE INFORMATION & PHOTOGRAPHY | Peter Pilcher Architects in collaboration with Pavol Mikolajcak Architects with thanks

 

 
Follow Stylejuicer with Bloglovin

ARCHITECTURE | THE ARK SHELTER

27 October 2016

ark shelter, architecture, architect, zero impact, design, style, minimalist, natural wood, back to nature, woodburner, philosophy, landscape, cabin, module, ecological

 

When I came across the Ark Shelter I was immediately drawn in. A mobile cabin with zero impact placed anywhere you like. Merging into the landscape, no wifi or TV just nature and the people you’re with. Hit the reset button and go back to basics.

Ironically technology has made most of our lives even more frantic with the majority of the population glued to their phones and mild anxiety attacks when there’s no wifi. So the ultimate luxury is now a life away from the stresses of everyday life, stepping off the grid and letting our mind calm down by emerging ourselves and engaging with nature. Really opening up every sense and experiencing life and what it is to be alive. I might be going a bit philosophical on you but I truly believe that we all need that engagement with nature, it keeps us sane, grounds us and heals.

So the clever architects behind the ARK shelter have come up with this extraordinary module, clad in black on the outside and natural wood on the inside with a central woodburner and innovative space saving solutions so the minimal clean lines don’t distract from the surrounding landscape.

The simple constructed box has a variety of opening platforms and window options and can be extended and made to fit your specifications before being placed where ever you like. Personally I’d like mine to be set amongst the dunes on a beach and take in the ever changing light and weather from my panoramic bedroom window or sit on the sundeck with a cup of coffee, smelling the salty air and listening to the wind and sounds of the sea.

To read more about ARK’s philosophy head over here and be inspired.

 
ark shelter, architecture, architect, zero impact, design, style, minimalist, natural wood, back to nature, woodburner, philosophy, landscape, cabin, module, ecological

ark shelter, architecture, architect, zero impact, design, style, minimalist, natural wood, back to nature, woodburner, philosophy, landscape, cabin, module, ecological

ark shelter, architecture, architect, zero impact, design, style, minimalist, natural wood, back to nature, woodburner, philosophy, landscape, cabin, module, ecological

ark shelter, architecture, architect, zero impact, design, style, minimalist, natural wood, back to nature, woodburner, philosophy, landscape, cabin, module, ecological

ark shelter, architecture, architect, zero impact, design, style, minimalist, natural wood, back to nature, woodburner, philosophy, landscape, cabin, module, ecological

ark shelter, architecture, architect, zero impact, design, style, minimalist, natural wood, back to nature, woodburner, philosophy, landscape, cabin, module, ecological

ark shelter, architecture, architect, zero impact, design, style, minimalist, natural wood, back to nature, woodburner, philosophy, landscape, cabin, module, ecological

ark shelter, architecture, architect, zero impact, design, style, minimalist, natural wood, back to nature, woodburner, philosophy, landscape, cabin, module, ecological

ark shelter, architecture, architect, zero impact, design, style, minimalist, natural wood, back to nature, woodburner, philosophy, landscape, cabin, module, ecological

ark shelter, architecture, architect, zero impact, design, style, minimalist, natural wood, back to nature, woodburner, philosophy, landscape, cabin, module, ecological

ark shelter, architecture, architect, zero impact, design, style, minimalist, natural wood, back to nature, woodburner, philosophy, landscape, cabin, module, ecological

 

 
MORE INFORMATION & PHOTOGRAPHY | Ark Shelter with thanks
 
Follow Stylejuicer with Bloglovin

REYDON GROVE FARM BY NORM ARCHITECTS

12 September 2016

Reydon Grove Farm, suffolk, Danish, architects, norm architects, zeitgeist, contemporary, farmhouse, functional, modern, simple, American, indoor, outdoor, walkway, views, simple layout, quality, different materials, warm, calm, interior design, pared back, decor
 

I’ve totally fallen for Reydon Grove Farm in Suffolk designed by Danish über architects NORM who seem to be hitting the Zeitgeist with every project at the moment.

Reydon Grove Farm is a contemporary take on the classic farmhouse and manages to merge the best of functional Scandinavian and modern American indoor / outdoor living.

The single storey building sits on a sandstone platform and features huge floor to ceiling windows that flood the space with light and give wonderful views across the farmland with a walkway and canopy wrapping around the house. The layout is simple and effective with a dividing entrance hall between the communal spaces and the bedrooms and bathrooms and the decor is decidedly pared back emphasising the quality of the build and the different materials used.

The space seems to be incredibly warm and calm and I’m so happy to see clients who are brave enough and don’t mind going against the norm (no pun intended).
 

Reydon Grove Farm, suffolk, Danish, architects, norm architects, zeitgeist, contemporary, farmhouse, functional, modern, simple, American, indoor, outdoor, walkway, views, simple layout, quality, different materials, warm, calm, interior design, pared back, decor

Reydon Grove Farm, suffolk, Danish, architects, norm architects, zeitgeist, contemporary, farmhouse, functional, modern, simple, American, indoor, outdoor, walkway, views, simple layout, quality, different materials, warm, calm, interior design, pared back, decor

Reydon Grove Farm, suffolk, Danish, architects, norm architects, zeitgeist, contemporary, farmhouse, functional, modern, simple, American, indoor, outdoor, walkway, views, simple layout, quality, different materials, warm, calm, interior design, pared back, decor

Reydon Grove Farm, suffolk, Danish, architects, norm architects, zeitgeist, contemporary, farmhouse, functional, modern, simple, American, indoor, outdoor, walkway, views, simple layout, quality, different materials, warm, calm, interior design, pared back, decor

Reydon Grove Farm, suffolk, Danish, architects, norm architects, zeitgeist, contemporary, farmhouse, functional, modern, simple, American, indoor, outdoor, walkway, views, simple layout, quality, different materials, warm, calm, interior design, pared back, decor

Reydon Grove Farm, suffolk, Danish, architects, norm architects, zeitgeist, contemporary, farmhouse, functional, modern, simple, American, indoor, outdoor, walkway, views, simple layout, quality, different materials, warm, calm, interior design, pared back, decor

Reydon Grove Farm, suffolk, Danish, architects, norm architects, zeitgeist, contemporary, farmhouse, functional, modern, simple, American, indoor, outdoor, walkway, views, simple layout, quality, different materials, warm, calm, interior design, pared back, decor

Reydon Grove Farm, suffolk, Danish, architects, norm architects, zeitgeist, contemporary, farmhouse, functional, modern, simple, American, indoor, outdoor, walkway, views, simple layout, quality, different materials, warm, calm, interior design, pared back, decor

Reydon Grove Farm, suffolk, Danish, architects, norm architects, zeitgeist, contemporary, farmhouse, functional, modern, simple, American, indoor, outdoor, walkway, views, simple layout, quality, different materials, warm, calm, interior design, pared back, decor

Reydon Grove Farm, suffolk, Danish, architects, norm architects, zeitgeist, contemporary, farmhouse, functional, modern, simple, American, indoor, outdoor, walkway, views, simple layout, quality, different materials, warm, calm, interior design, pared back, decor

 

 
MORE INFORMATION & PHOTOGRAPHY | Norm Architects
 
Follow Stylejuicer with Bloglovin

 
Untitled-4

DREAM HOLIDAY HOME IN GREECE

4 August 2016

syros, greece, dream holiday home, bay of plagia, simple, contemporary, architecture, relaxation areas, infinity pool, modern rustic, kitchen, solid wood, concrete, minimal

 

Situated on the island of Syros in Greece this dream holiday home sits in the most breathtaking spot overlooking the bay of Plagia.

Simple and contemporary the summer house makes the most of the views and the outdoor area follows the landscape through a series of steps leading to stunning relaxation areas and an infinity pool that might bring on a mild case of vertigo.

The modern rustic open-plan kitchen caught my eye – in particular the in-built cupboard that houses crockery and glassware as well as coffee machine and kettle which can be easily hidden by closing the beautiful solid wooden doors. A great solution for a home that has four additional guest houses no doubt catering for numerous friends and family.

 

syros, greece, dream holiday home, bay of plagia, simple, contemporary, architecture, relaxation areas, infinity pool, modern rustic, kitchen, solid wood, concrete, minimal

syros, greece, dream holiday home, bay of plagia, simple, contemporary, architecture, relaxation areas, infinity pool, modern rustic, kitchen, solid wood, concrete, minimal

syros, greece, dream holiday home, bay of plagia, simple, contemporary, architecture, relaxation areas, infinity pool, modern rustic, kitchen, solid wood, concrete, minimal

syros, greece, dream holiday home, bay of plagia, simple, contemporary, architecture, relaxation areas, infinity pool, modern rustic, kitchen, solid wood, concrete, minimal

syros, greece, dream holiday home, bay of plagia, simple, contemporary, architecture, relaxation areas, infinity pool, modern rustic, kitchen, solid wood, concrete, minimal

syros, greece, dream holiday home, bay of plagia, simple, contemporary, architecture, relaxation areas, infinity pool, modern rustic, kitchen, solid wood, concrete, minimal

syros, greece, dream holiday home, bay of plagia, simple, contemporary, architecture, relaxation areas, infinity pool, modern rustic, kitchen, solid wood, concrete, minimal

syros, greece, dream holiday home, bay of plagia, simple, contemporary, architecture, relaxation areas, infinity pool, modern rustic, kitchen, solid wood, concrete, minimal

syros, greece, dream holiday home, bay of plagia, simple, contemporary, architecture, relaxation areas, infinity pool, modern rustic, kitchen, solid wood, concrete, minimal

 

 
VIA | Archilovers

 
Untitled-4